"Хліб – усьому голова"

 

Хліб – усьому голова

 

Усім відоме українське прислів'я: "Хліб – усьому голова". У ньому закладена вікова мудрість нашого народу, який упродовж віків із великою повагою ставився до хліба. Україна завжди була житницею і залишається хлібною країною, бо має багаті чорноземи. Повага до хліба, як святині, виховується в маленьких українців із раннього дитинства.

Саме таким принципом у практиці виховання підростаючого покоління користується колектив обласного Будинку дитини, під керівництвом Володимира Бейреша, який ставить перед собою завдання створення умов за яких кожна дитина змогла б розкрити свій талант, стати єдиною, неповторною, а головне – знати традиції та звичаї свого народу.

DSCN1062

Нещодавно в нашому закладі відбувся день відкритих дверей в групі «Ластівка». Вихователь групи Світлана Русин разом з малятами запросила всіх присутніх у мандрівку дорогою до хліба. Під її чуйним керівництвом діти крок за кроком пройшли весь шлях випікання хліба. Спочатку сіяли пшеницю, потім мололи її у млині та виготовляли тісто для випікання запашного хліба. Діти вправно поводилися з тістом, відчувши себе на мить справжніми пекарями. В ході заняття вихованці  розповідали вірші, співали пісні, присвячені хлібу та відгадували цікаві загадки. Крім того, Світлана Євгенівна познайомила діток із його запашними родичами – булочками, бубликами, рогаликами та іншими виробами.

DSCN1039

Метою заняття було виховання у дошкільнят  бережливого  і шанобливого ставлення до хліба, ознайомлення з традиціями його виготовлення, формування інтересу та поваги до українських звичаїв та традицій.

 

DSCN1059

 Заняття пройшло на одному подиху, всі присутні отримали позитивні емоції. Кожен почерпнув для себе щось цікаве. Завдяки творчості і здатності педагогів Будинку дитини винаходити в процесі повсякденної професійної діяльності щось нове і адаптувати вже відоме до вікових особливостей дітей, ми домагаємось хороших результатів у навчально-виховному процесі. Блиск в очах малят і їх впевненість у собі ще раз доводить, про їх бажання бути схожими на нас дорослих.

 Народні традиції та звичаї – це невичерпна криниця досвіду, джерело, яке тече, всіх напуває і від цього не висихає і не міліє. Тож потрібно частіше пити зі струмків народних традицій, не каламутити це споконвічне джерельце, не закидати його камінням, як старе і віджите. І нехай в сердечках маленьких дошкільнят проростають  зернятка любові та шани до рідного краю та його традицій.

 

Старший вихователь Будинку дитини

Антоніна Гончарук