Нехай щасливі будуть усі діти …

«Ми живемо в Україні,

Любим небо синє, синє.

Українці ми малі,

Хочем миру на землі!»

 

Саме такими віршованими рядками розпочався Міжнародний день захисту дітей в обласному Будинку дитини міста Сваляви, який традиційно відзначається в перший день літа. Насамперед це свято, яке привертає увагу до питань дитинства як усього суспільства, так і кожного громадянина. Адже саме дорослі повинні усвідомлювати власну відповідальність за благополучну долю кожної дитини, а значить – майбутнє України.

Колектив Будинку дитини – це турботлива родина діткам, які залишилися без батьківської опіки, та малятам із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. У закладі створено необхідні умови для всебічного розвитку хлопчиків та дівчаток задля їх щасливого дитинства, сповненого радості, любові й тепла. Виховання тут базується на традиціях рідного краю, народних звичаях, закладених в українському фольклорі, народних забавах, казках, легендах, на любові один до одного та неньки-України.

Саме у цей святковий день діти з нетерпінням чекали зустрічі з давніми друзями, які вже традиційно відвідують заклад, – щоб зустріти літо та урочисто відсвяткувати День захисту дітей. Адже недарма в народі кажуть: «Друзів багато не буває».

P6010393

Своїми щирими посмішками та піднесеним настроєм радо вітали гостей вихованці групи «Ластівка» в супроводі музичного керівника Жанетти Лапіцької та ведучих Галини Пітри та Ірини Калініної (декому з «артистів» ще не виповнилося й трьох років).

У яскраво прикрашеній залі лунали дзвінкоголоса музика, спів улюблених пісень про Україну. А сценарій був наповнений народними забавами, інсценівками, таночками з рушниками та гілочками калини. Усе це надало святу особливого веселкового настрою, ніжних барв довгоочікуваного літечка.

Сердечно спілкувалися діти з бабусею, роль якої виконувала вихователь Світлана Русин. Вона розповідала малечі цікаві легенди про символи України – вербу та калину. І, за народною традицією, разом із малими козачками почастувала гостей запашним хлібом-сіллю. Окрасою свята став таночок «Несе Галя воду» у виконанні маленьких Софійки та Петрика.

У стінах дитячого закладу панувала душевна атмосфера, адже протягом святкового концерту гості із задоволенням споглядали на маленьких артистів, підспівуючи знайомі ще з дитинства мотиви. В урочистій програмі було ще чимало цікавих номерів, із якими можна ознайомитися на сайті обласного Будинку дитини. Загалом чимало позитивних емоцій отримали як учасники свята, так і його глядачі.

Урочистості завершила українська народна пісня «Одна калина за вікном», яка об’єднала в коло дружньої родини малечу та гостей прекрасного торжества.

У цей день чимало гостей обласного Будинку дитини змогли зануритись у незабутню атмосферу дитинства. Зокрема з нагоди Міжнародного дня захисту дітей від імені Свалявської районної ради та депутатського корпусу до малят завітала заступник голови Свалявської райради Клара Стегура. Низько вклонившись колективу, очолюваному головним лікарем Володимиром Бейрешем, за турботу про діток, яка поєднує милість серця та великодушність душі, вона побажала малечі щасливої долі та люблячих і турботливих родин, а колективу – наснаги і задоволення від роботи, аби посмішки малюків і надалі спонукали всіх до створення прекрасного.

Відзначив домашню атмосферу в стінах дитячого закладу і головний лікар Свалявської ЦРЛ та депутат Свалявської райради Олександр Суран, зауваживши, що саме тут зароджується справжнє щасливе життя діток. А районна рада, у свою чергу, докладатиме всіх зусиль, аби такі заклади існували й надалі. Олександр Олександрович побажав подальшого процвітання й успіху в роботі.

Чудові слова на адресу працівників, гостей та діток ми почули з вуст завідувача районного методкабінету відділу освіти Свалявської РДА Ельвіри Приходько. Вона зазначила, що лише милосердні, добрі й людяні працівники можуть віддавати любов діткам, у чиїх очах світиться щира радість. Адже саме ця любов буде фундаментом у їх подальшому житті.

Розділити радість чудового свята прийшла і заступник директора Свалявського технічного коледжу НУХТ Віра Переста разом зі студентами, які завжди з великим нетерпінням очікують зустрічі з вихованцями Будинку дитини. На знак щасливого дитинства вони подарували учасникам свята повітряні кульки, що неабияк розвеселило малечу та надало святу веселкових барв.

До привітань приєдналися начальник Свалявського відділення Мукачівської ОДПІ Ганна Лендєл, благодійники Єдіта Жабей разом із представниками благодійної спілки «Caritas-Spes Zakarpattya», а також Рудольф Балажинець. З їх вуст прозвучали побажання натхнення, витримки та щастя від Бога.

Насамкінець на діток чекало чимало приємних подарунків від дорослих учасників торжества. А приємною нагородою усім, хто був причетний до створення та проведення свята, стали слова подяки від головного лікаря обласного Будинку дитини Володимира Бейреша та сяючі посмішки на обличчях дітлахів.

За традицією, після урочистостей гості відвідали групи, продовжуючи спілкування з веселою та привітною малечею. Хочеться, щоб дитинство, як літо, для кожної дитини було барвистим, радісним та щасливим. І святий обов’язок дорослих – зробити дітей щасливими не тільки сьогодні, а завжди. Ми повинні пам’ятати, що саме від виховання, уваги та любові залежить майбутнє нашої держави.

P6010485

Адміністрація та колектив обласного Будинку дитини щиро вдячні всім небайдужим до долі дітей-сиріт, людям, які в цей день подарували вихованцям любов, тепло та надію і залишили тут часточку свого серця. Зокрема, Свалявській районній раді, відділу освіти Свалявської РДА, адміністрації Свалявської ЦРЛ, колективу Свалявського відділення Мукачівської ОДПІ, адміністрації та студентам Свалявського технічного коледжу НУХТ, пані Едіті Жабей і представникам римо-католицької церкви,  благодійній спілці «Caritas-Spes Zakarpattya», Рудольфу Балажинцю, ДВС України, МЮУ та ДМСУ, аніматорам з м.Мукачево п.Діані, Ользі, Олександрі, Мар’яні Небілович м.Ужгород, адміністрації ресторану «Графський двір» м.Мукачево, о.Віталію з с.Чорна Тиса Рахівського району, філологічному факультету УЖНУ м.Ужгород, магазину «Золотий вік», блоку «Солідарність», п.Аліні з м.Ужгорода, а також колективам салону «Крістіна» та магазину «Самоцвіт».

Бажаємо всім здоров’я, добра, радості та духовної благодаті.

Антоніна ГОНЧАРУК,

старший вихователь

обласного Будинку дитини