Святкове дійство з нагоди Міжнародного дня захисту дітей

Про початок чудової пори року – літа в обласному Будинку дитини, як завжди, нагадує дитячий сміх і жвава метушня, що супроводжують Міжнародний день захисту дітей. Цьогорічне святкування напередодні 1 червня  вкотре продемонструвало, що в цьому закладі зростають талановиті, розумні, життєрадісні та сердечні хлопчики й дівчатка, за якими наше майбутнє. Адже недарма в народі говориться: „Дитя – що тісто: як замісив, так і виросло”.

На сьогоднішній день у цій установі мешкають понад сто дітей із різних куточків Закарпаття. Вони мають чудові умови для проживання, насичене розвивальне середовище, спрямоване на всебічний розвиток інтелектуальних, пізнавальних та творчих здібностей. Вихованці перебувають на повному утриманні держави. Та, на жаль, вона сама по собі любити їх не може, тому й працюють тут люди з великим, милосердним та добрим серцем, які безмірно віддані цим дітям. І їхнє покликання – це зробити знедолених  щасливими, здоровими, люблячими, вихованими та повернути  довіру до дорослих.

FB_IMG_1559283134518

Тридцятого травня з самого ранку хлопчики та дівчатка з піднесенням готувалися до святкового виступу. Маленькі актори разом зі своїми вихователями Галиною Пітрою, Світланою Русин, Ерікою Сможаник і музичним керівником Жанеттою Лапіцькою залюбки показали гостям цікаву концертну програму, в якій переливалися, як кольори веселки, різноманітні веселі забави. 

Головний персонаж Літо (Еріка Сможаник) разом із малятами закликали на урочистість лагідне Сонечко (Світлана Русин) з маленькими Промінчиками такими словами: „Сонечко, сонечко, виглянь у віконечко. Ми тут гуляємо, тебе дожидаємо”. Запрошена гостя, завітавши до малят, зігріла їх своїм теплом і запросила  всіх у яскраву подорож, де  звучали пісні про літо, сонечко та дощик. Незабутнє враження справив таночок дружби, в якому кружляли всі присутні на святі хлопчики й дівчатка.

Маленькі артисти, декотрим з яких навіть не виповнилось й трьох рочків, старалися якнайкраще виконати відведені їм ролі. Декламували вірші, відгадували загадки про різноманітні літні квіти.

FB_IMG_1559283155648

          Немов теплі промінчики, дитячі усмішки торкнулися душі кожного присутнього в залі під час таночку Метеликів із Квітами. А щоб сховатись від дощику, малята розкрили яскраві парасольки. Після дощику, як зазвичай, барвами розквітла Веселка, яка запросила діток обрати облюбований колір з різноцвітної палітри. Чимало емоцій, позитиву й задоволення викликав таночок бджілки у виконанні Даринки Синевич, яка вправно збирала з квіток нектар для діток, аби вони зростали здоровими.

Міжнародний день захисту дітей – це свято не тільки діток, а й тих, хто завжди поруч із ними, віддаючи їм любов і тепло, переймаючись їхнім сьогоденням і майбутнім. Завжди щиро непокоїться про добробут вихованців дитячого закладу голова обласної ради Михайло Рівіс. Привітавши всіх від імені депутатського корпусу з святом дитинства й добра, він наголосив, що чужих дітей не буває, подякував пристуній на урочистостях заступнику керуючого справами Закарпатської обласної ради Євгенії Кибзі, яка власноруч обирала подарунки для малечі. Запевнив, що й надалі всіляко сприятимуть тому, аби вихованці дитбудинку не відчували себе самотніми, а отримували все необхідне для щасливого дитинства. Висловив сердечну вдячність колективу за титанічну працю, спрямовану на виховання підростаючого покоління. Михайло Михайлович також виконав приємну місію – вручив старшому вихователю обласного Будинку дитини Антоніні Гончарук Грамоту облради за вагомий внесок у реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення, виховання підростаючого покоління, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня захисту дітей.

DSCN5287

З теплими, щирими словами подяки колективу, який обдаровує материнською любов’ю діток, позбавлених батьківського тепла, звернулась голова Свалявської районної ради Мирослава Ливч. «Діти – наше майбутнє, а значить – майбутнє України, – мовила вона, – і саме від нас, дорослих, залежить, якими стануть вони і як складеться доля кожної маленької людини, а відтак і нового покоління українців». Побажала хлопчикам і дівчаткам безхмарного дитинства, щасливої долі, а працівникам Будинку дитини, очолюваного головним лікарем Володимиром Бейрешем, міцного здоров’я, натхнення, радості. Нехай завжди супроводжує їх віра, надія та любов під покровом Пресвятої Богородиці. Мирослава Михайлівна щиро подякувала голові обласної ради Михайлу Рівісу та всьому депутатському корпусу за всебічну підтримку цього дитячого  закладу.

Завітав до діток цього дня і консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгороді Лопперд Болаж, який  зазначив, що із задоволенням відвідує дану установу і його завжди вражає високий рівень виступів малят. В особі головного лікаря знайшов надійного партнера, з яким добре співпрацювати, результатом чого є придбання мікроавтобуса, будівництво приміщення для зберігання твердого палива. Сподівається на подальші спільні проекти, які покращать умови проживання тутешніх діток. Дипломат до Дня захисту дітей власноруч написав казку про обдаровану маленьку дівчинку Машу, яку із задоволенням зачитав усім присутнім у залі.

DSCN5214

Найщирішими, теплими словами звернулись до малечі депутат районної ради, головний лікар ЦРЛ Олександр Суран, викладач Свалявського технічного коледжу НУКТ Інна Добоній разом з  головою студентської ради Олександром Суппом і благодійник Рудольф Балажинець. Кожен з них впевнений у тому, що в майбутньому хлопчики і дівчатка матимуть прекрасні сім’ї, на які вони заслуговують.

Звертаючись до присутніх, головний лікар Володимир Бейреш найперше подякував маленьким артистам, вихователям і всьому колективу, який купає своїх вихованців у любові. Запевнив, що в закладі працюють люди з великим серцем й щирою душею, а також наголосив на реформуванні  Будинку дитини, який фінансуватиметься коштом Закарпатської обласної ради. Одним з напрямків якого стане паліативна допомога дітям з особливими потребами та важкохворим, що якнайбільше потребують підтримки, любові, захисту з боку суспільства та реабілітація – для відновлення здоров’я малюків. Саме  Закарпатська обласна рада на прикладі Свалявського дитбудинку реалізує основний принцип захисту дітей – право на щасливе дитинство. Висловив щиру вдячність всім благодійникам, волонтерам і спонсорам, які допомагають у потребах, які не може задовольнити держава.

По завершенні свята у бажаючих була можливість погратися з дітками, даруючи їм свої любов і тепло. Можна з впевненістю сказати, що короткочасне, але приємне спілкування з малюками залишить у дитячих душах благодатний слід чистої любові. І якщо хтось із гостей захоче ще раз відвідати Будинок дитини, то це буде найкраще свідчення того, що свято пройшло недаремно.

Колектив обласного Будинку дитини сердечно вдячний всім, хто долучився до урочистого дійства та подарував діткам частинку свого серця. Серед них – Закарпатська обласна та Свалявська районна ради, Департамент охорони здоров’я Закарпатської ОДА, Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді, колективи Свалявської ЦРЛ, технічного коледжу НУХТ, благодійники Рудольф Балажинець, пані Аліна й Клінтон Уайт з Ужгорода, працівники салону «Крістіна» та магазину «Самоцвіт».

 

Редактор газети «Вісті з Свалявщини»

Любов ПАПІШ.