НА ВЕЧОРНИЦЯХ У МИКОЛАЯ!

НА ВЕЧОРНИЦЯХ У МИКОЛАЯ!

 

19 грудня в Україні святкують День Святителя і Чудотворця Миколая. Святий Миколай, архієпископ Мир Лікійських, належить до найвизначніших преподобних християнської церкви. Як відомо, за життя він був добродієм, здійснив безліч чудес, отож і сьогодні подає нам руку в бідах та радощах.

Свято Миколая в нашому краї особливе, хвилююче і надзвичайне. Вірять в існування доброго захисника і діти, для яких він завжди є «почесним охоронцем». З особливим нетерпінням чекали на візит дорогого небесного гостя малята, що виховуються в КНП «Обласний будинок дитини» Закарпатської обласної ради, адже вони сердечно вірять у казку і полюбляють різноманітні веселі забави та приємні подарунки.

Підготовку до урочистого дня в дитячому закладі почали заздалегідь: вихователі читали дітям казки та легенди про Святого Миколая, вивчали вірші, пісні, грали в українські народні ігри, готували костюми, писали листи Святому, прикрашали групи. Педагоги з самого дитинства намагаються привити хлопчикам і дівчаткам любов до християнських і народних традицій, виховуючи в них повагу до ближнього та даючи настанови взаємодопомоги.

9

Новорічно-різдвяні свята у нас завжди яскраві, веселі, сповнені вигадок, сміху, ігор. Цьогоріч, 19 грудня, вихованці групи «Ластівка» запросили всіх на вечорниці до Миколая. Тітка Оксана, роль якої виконувала вихователька Еріка Сможаник, разом із маленькими помічниками вправно підготувалися до святкування. Дівчатка разом із господинею не лише слухали легенди про Миколая, а й долучилися до випікання смачненького крученика з горіхами для дорогого гостя. Та що ж за вечорниці без хлопців! Саме вони забавляли господиню і дівчаток веселою грою на сопілочках та бубнах.

Усі з нетерпінням чекали приходу легендарного гостя, але свято захотів зіпсувати бешкетник Антипко, роль якого виконувала вихователь Галина Пітра, який щосили переконував малят, що потрібно бути нечемними і неслухняними. Але, пересвідчившись, що дітки дружні, розумні й кмітливі, та почувши їх щиру молитву до Святого, злий Антипко змушений був покинути свято.

24

Про наближення небесного гостя сповістило світлокриле янголятко в легкій, білій сукні з крильцями за спиною. Чудова композиція у виконанні маленької Жанночки припала до душі кожному глядачеві.

Діти радо вітали головного святкового персонажа – Чудотворця Миколая, у ролі якого виступила вихователь Світлана Русин. Малята наввипередки наповнювали приміщення дзвінкими голосочками, дарували вірші, веселі таночки та разом водили хороводи. Святковий настрій дітей протягом усього виступу підтримувала вправною грою на фортепіано музичний керівник Жанетта Лапіцька.

На допомогу Святому прийшли незрадливі помічники – маленькі Миколайчики, які, забавляючись, викликали чимало посмішок та аплодисментів.

У фіналі дійства прозвучала колядка «Ой, хто, хто Миколая любить», після якої господиня разом із малятами пригостили Миколая та гостей смачними крученими. Вдячний Чудотворець обдарував малечу всілякими подарунками та смаколиками.

Діти були неймовірно щасливі, кожного наповнювало відчуття радості. Дуже хотілося б, щоб веселощі не закінчувалися! Сподіваємось, що піднесений настрій торкнувся душі кожного і пронесеться протягом усього наступного року.

Цьогоріч до дитячої оселі завітало чимало помічників Миколая Чудотворця. Насамперед, передавши вітання від імені голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса та депутатського корпусу, виступила голова Свалявської районної ради Мирослава Ливч, зазначивши: «Приємно, що кожного року ми збираємось у дружному теплому колі, в єдиній великій родині, аби відсвяткувати свято Миколая разом із вихованцями Обласного будинку дитини». Побажала всім діточкам Божої опіки, щасливої долі, добра, благодаті та любові, а колективу закладу висловила щиру подяку за важку, але таку важливу працю, за турботу, щире тепло до діток та батьківську і материнську любов, що зігріває їх.

Із теплими словами вітання звернулася до діток провідний консул Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород Ковачікне Шоєр Антонія. Вона зауважила, що найважливішим у суспільстві є забезпечення майбутнього дітей, а належне виховання є необхідною його умовою. Також зазначила, що для угорського уряду важливе не громадянство, а дитина як особистість, тому, за можливості, він готовий допомагати тим, хто цього потребує. Пані консул завершила вітання зворушливими віршованими рядками закарпатського поета Степана Жупанина «Сестрички-смерічки».

24

Радість святкового дня розділив із малятами та колективом декан Свалявського деканату, настоятель греко-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Сваляви отець Олександр Хваста, відзначивши, що в закладі відчувається щира атмосфера любові й доброти, яка передається вихованцям. Адже життя Святого Миколая – це взірець доброти, любові й жертовності, що служить прикладом для персоналу, який дає дітям те, чого вони позбавлені з тих чи інших причин.

Виступ малят зворушив заступника директора Закарпатської ОД Укргазбанку Сергія Кисиличина, який побажав працівникам і надалі купати малюків у любові та добрі, а кожній дитинці – знайти родинне духовне тепло. До привітань приєдналася начальник Свалявського відділення Укргазбанку Зоряна Нейметі.

Уже традиційно на виступ до діток завітали студенти Свалявського технічного коледжу НУХТ разом із головою профспілки студентів Інною Добоній. «Свято Миколая – найчистіше зі свят, – сказала Інна Василівна. – Побачивши, як складають свої маленькі рученята перед образом Чудотворця і щиро моляться дітки, я прошу у Святого почути їх та здійснити кожну мрію».

За належне виховання малечі подякував волонтер Рудольф Балажинець, який добре знає, що характер формується саме в дитинстві, і ту любов, яку дітки отримують сьогодні, вони понесуть у своє подальше життя.

Всіляких гараздів зичили малечі начальник Свалявської ДПІ Мукачівського управління ГУ ДПС Закарпатської області Ганна Лендєл, депутат Свалявської райради, директор КНП «Свалявська районна лікарня» Свалявської районної ради Закарпатської області Олександр Суран, керівник відділення Приватбанку в м. Свалява Віталій Ільницький та благодійник і приватний підприємець Йосип Теліга.

Подякував за оригінальність заходу, професіоналізм колективу, різноплановість виступів та неоціненний внесок у збереження традицій українського народу директор КНП «Обласний будинок дитини» Володимир Бейреш. Він висловив слова вдячності за підтримку обласній та районній радам, департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА, генеральному консульству Угорщини, всім волонтерам, меценатам та благодійникам. Адже саме вони відстоюють захист прав дітей, які перебувають у важких життєвих умовах. Володимир Михайлович повідомив про реорганізацію закладу та можливість у подальшому надавати юридичну, медичну, фізичну та духовну підтримку діткам, опісля якої вони зможуть повернутися в свої сім’ї. Насамкінець побажав усім добра, миру та благополуччя.

Варто зазначити, що цьогорічні заходи у Будинку дитини відвідали гості з усіх куточків Закарпаття, яким колектив дитячого закладу висловлює щирі слова подяки. Серед них: представники Закарпатської обласної ради, голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко, представники Свалявської районної ради, Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород, Свалявського технічного коледжу НУХТ, греко-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Сваляви, адміністрації Укргазбанку, Свалявської ДПІ Мукачівського управління ГУ ДПС Закарпатської області, Приватбанку в м. Свалява, Вікторія Сенгетовська, Олександр Суран, ПП Йосип Теліга та Юрій Грига, Рудольф Балажинець, Микола Сацик, Якоб Василь, Тиберій Бауман, Аліна Ковач і Марія Староста, пан Олександр, Павло Митрович, Василь Стерчо, Костянтин Полянський, колектив та учні Свалявської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 та Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст., пані Алла, Іван Андрійович Маханець, Андрій та Богдар Маханці, Юрій та Діана, Аліна Шванда, колектив і студенти МДУ та гуманітарно-педагогічного коледжу МДУ, Діана Цубера, Галина і Василь Довгеї, Олена та Клінтон Уайт, Василь Турянин, Євген Черничко та Іван Матіко, Оксана Вайдич і Наталія Шумська, Ю.Шатохін та М.Васько, Еріка Грига, представники римо-католицької церкви та греко-католицької єпархії, протоієрей Роман Колерніков та учні недільної школи храму «Всіх Святих», Віктор Черепак, Діана та Павло Холодові, Петро Пулка та Мункачі Робери «ПР груп», Тетяна Чечур, представники благодійного фонду «Ціль – щасливе дитинство», Галина Попович, Світлана Самойлюк, Віра Кельба та колектив Регіонального сервісного центру МВС в Закарпатській області, колективи магазинів «Самоцвіт» та «Варош» м.Свалява, «АБС» с.Уклин, кафе «Фемелі», салону «Крістіна».

41

Адміністрація та вихованці КНП «Обласний будинок дитини» ЗОР вітають усіх із наступаючими святами – Новим роком та Різдвом Христовим! Нехай прийдешній рік принесе всім нові надії, мрії та звершення, а Різдво Христове наповнить усі серця миром, радістю, щастям та любов’ю!

Антоніна Гончарук,

старший вихователь


Більше фото тут