«Всі радіють, всі співають, Миколая зустрічають»

Ось і прийшла зима з холодами та морозами, землю вкрило сніговим килимом. Біла красуня принесла з собою цілу низку чудових свят – День Святого Миколая, Новий рік, Різдво, Водохреща й інші урочистості. І саме у цій передсвятковій метушні час летить дуже швидко. Не встигли оглянутись – як уже і свято Миколая. Це особливе дійство і для малих, і для дорослих. Його однаково чекають усі діти світу, адже їм так хочеться відчути таємничий прихід Чудотворця.

Щоріч Миколай веде за собою людей, готових робити добро задля інших. Вони впевнено ідуть за  Угодником Божим, несучи радість діткам, які її якнайбільше потребують, – хлопчикам і дівчаткам, що виховуються в дитячих будинках.

2


DSC 7

Не є винятком і обласний Будинок дитини у Сваляві, де щедре та родинне свято зібрало гостей і малюків у теплій музичній залі. Тутешні маленькі господарі цілий рік із нетерпінням чекали на прихід Святого Миколая, бо люблять веселитися, розважатися, гратися, співати, танцювати і, звісно, радіють подарункам.

Цьогоріч урочистий захід, що проводився за участі вихованців груп „Ластівка”, „Веселка” та вихователів Світлани Русин, Галини Пітри, Еріки Сможаник і Валерії Бондаренко, був цікавим за змістом і насиченим різними сюрпризами. Натхненню і невичерпній енергії малюків не було меж. Малята радо перевтілювалися у різних казкових героїв. Перед глядачами одне за одним з’я-влялися: чарівниця Зима зі своїми помічницями Сніжинками, лісові мешканці Зайчик, Лисичка, Мишка та Ведмедик; у гості завітали навіть Гноми-бешкетники. Весело забавляючись, дітлахи накачали багацько снігових кульок, із яких зліпили чудову снігову бабу.

DSC 14 DSC_5 DSC_8 DSC_13 DSC_15

Маленькі артисти жваво виконували свої ролі, із задоволенням декламували вірші, прославляючи Миколая Чудотворця. Уперше гості та малеча мали можливість познайомитися з новими героями, якими стали Грайлинки для ялинки. Адже саме вони запалили святкову красуню.

DSC_32

Ну і яка ж концертна програма без дитячого співу? „Ой, метелиця-зима”, „Час Святого Миколая”, „Яка радість, який рай”, „Всі радіють, всі співають, Миколая зустрічають” – такі чудові пісні прозвучали з дитячих вуст у супроводі музичного керівника Жанетти Лапіцької.

DSC_20 DSC_35

Надзвичайно приємно було спостерігати, як дітки разом із присутніми виконали традиційну колядку „Ой хто, хто, Миколая любить”, завдяки якій гості знову опинилися в казковому світі дитинства. Щирі усмішки засяяли на обличчях дітвори, коли головний персонаж торжества витягував із торби солодкі подарунки для кожного янголятка. Крім того, побажав хлопчикам і дівчаткам бути хорошими і чемними, робити добро, не пустувати, завжди слухати дорослих, чекати на Миколая і в наступному році.

DSC_33 DSC_36

У цей урочистий день помічником Чудотворця Миколая став виконуючий обов’язки голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто. Подякувавши маленьким артистам і вихователям за дивовижне свято, він зазначив, що бачить у дітях майбутніх артистів, співаків, танцюристів тощо. На його думку, для дорослих основним джерелом турботи і радості є насамперед діти. Та дитина щаслива, яка має люблячих батьків. А ті, які обділені такою долею, потребують особливої уваги. Тому пан Йосип попросив усіх працівників дитбудинку й надалі „купати” своїх вихованців у радості й любові. Щиро подякувавши за роботу колективу, повідомив приємну новину, що для дитячого закладу незабаром прибуде мікроавтобус, придбаний за сприяння спонсорів із сусідньої дружньої Угорщини. А також пообіцяв і надалі допомагати створювати кращі умови для проживання малят.

38

До привітань долучився голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Василь Кошеля, який розповів, що у 1979 р. брав участь у будівництві Будинку дитини. Тому ця установа для нього є особливою. Василь Михайлович попросив Святого Миколая дарувати щасливу долю усім вихованцям сиротинця.

DSC_39-1

Від імені Свалявської райради привітала малят Мирослава Ливч, побажавши усім діткам, які нині перебувають у дитбудинку, знайти своїх тата і маму, а колективу – ніколи не втрачати нат-хнення й зацікавлення у своїй роботі. Адже саме вони замінюють цим діточкам батьків. Пані Мирослава висловила слова вдячності керівництву облради та генеральному консульству Угорщини в м. Ужгороді за допомогу і турботу про дітей-сиріт.

DSC_39

Свято радості й добра розділив із малечею і консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгороді пан Лопперд Болаж. Із його вуст ми почули побажання миру, злагоди й любові, а також омріяного подаруночка від Святого Миколая для кожної дитинки.

DSC_40

Усіх присутніх на урочистому заході привітав голова обласної профспілки працівників охорони здоров’я Володимир Турок. Подякувавши колективу за щоденну турботу про хлопчиків і дівчаток, їхню злагоджену роботу, нагородив Подяками за багаторічну сумлінну працю в охороні здоров’я та галузевій профспілці: головного бухгалтера обласного Будинку дитини Марію Софілканич, голову первинної профспілкової організації Наталію Бауман і скарбника профспілки – автора даного допису. А головному лікарю подякував за створені належні умови для тутешніх вихованців.

DSC_41 DSC_42 DSC_43

 

Чимало теплих слів, побажань зростати щасливими, здоровими, розумними й здібними почули дітки з вуст настоятеля греко-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Сваляви о. Олександра Хвасти, головного спеціаліста відділу освіти Свалявської РДА Марії Дребітко, начальника Свалявської ДПІ Мукачівського управління фіскальної служби Ганни Лендєл і голови їхньої профспілки – Світлани Маринець, керівника відділення „Укргазбанку” у Сваляві Зоряни Нейметі, головного лікаря Свалявської ЦРЛ, депутата Свалявської райради Олександра Сурана, керуючого відділенням „Приватбанку” в м. Сваляві Віталія Ільницького, Володимира Гарновді, Анастасії Стройнової, заступника директора Свалявського технічного коледжу НУХТ Віри Перести, студентів і голови студентської ради Олександра Суппа, які на завершення свята, роздавши повітряні кульки і солодкі подарунки, неабияк розвеселили малечу.

DSC_44 DSC_45 DSC_47

Зі свого боку, головний лікар обласного Будинку дитини Володимир Бейреш висловив щиру подяку всім, кому не байдужа доля дітей, позбавлених батьківського піклування, за підтримку і допомогу, а діткам і всьому колективу – міцного здоров’я, щастя, Божого благословення та веселих Новорічно-Різдвяних свят.

DSC_46

Виконавши доручення Миколая, всі охочі мали можливість відвідати групи, в яких перебуває понад сто діток, погратися з ними та подарувати їм частинку свого тепла. Протягом усього місяця в гості до малюків, позбавлених батьківського піклування, із проявом доброти та милосердя приходило чимало благодійників, які разом зі своєю любов’ю приносили багато дарунків. Серед них: Оксана Делеган, Василь Якоб, Людмила Микитюк, п. Кравець, Сергій і Світлана Срібні, Вікторія Кобін, Наталія Баранець, Богдар та Андрій Маханці з Тячева, представники православної церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Сваляви, працівники салону „Коко Шанель” із м. Ужгорода, Людмила Мегела (готель „Камелот”) разом із колегами, представники Чопського прикордонного загону та священнослужитель помісної православної церкви о. Сергій, начальник управління ДВС в Закарпатській області Сергій Губченко, керівник Головного територіального управління юстиції Закарпаття Євген Когутич, представники від Радикальної партії Олега Ляшка Надія Попадюк і Надія Калинич, Тетяна Цанько, Іванна Худан, Юлія Собран із смт Воловець, Олена та Клінтон Уайт, Василь Довгей, Анатолій Переста, Анжеліка Кунак з м. Мукачеве, викладачі та студенти МДУ, Мукачівського гуманітарно-педагогічного коледжу, студенти Мукачівського ліцею, представники благодійного фонду „КМКС” і працівники салону „Крістіна”.

50

Колектив і вихованці обласного Будинку дитини на чолі з головним лікарем Володимиром Бейрешом висловлюють слова вдячності всім гостям, благодійникам і волонтерам, адже саме завдяки їхнім зусиллям на дитячих обличчях сяяли усмішки та радість. Кожна дитина відчула, що Святий Миколай про неї не забув, приніс солодощі й інші подарунки, яких вона так чекала.

Вітаємо всіх із наступаючими Новим роком і Різдвом Христовим. Нехай віра у добро й життєва мудрість не покидають вас на обраному шляху, нехай здійсняться всі ваші заповітні мрії, нехай кожен день нового року буде зігрітий теплом і любов’ю близьких вам людей.

 

Антоніна ГОНЧАРУК,

старший вихователь
Свалявського обласного
 

Будинку дитини.