«Українці ми малі, хочем миру на землі…»

 

 20220601_102420

Саме такі слова пролунали з дитячих вуст на святковому концерті комунального некомерційного підприємства «Обласний будинок дитини» Закарпатської обласної ради в Міжнародний день захисту дітей, який традиційно відзначається в Україні 1 червня ще з 1998 року.

У 1991 році наша держава приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна країна зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти розвитку відповідних можливостей.

Кожна дитина має повне право на щасливе дитинство. І сьогодні це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими громадянами своєї країни.

Саме такими гуманними принципами керується в роботі колектив нашого дитячого закладу, адже йому випала велика місія – доглядати і виховувати дітей-сиріт. Вже вкотре працівники разом із малятами готувалися до свята, організовуючи різноманітні розваги та сюрпризи.

Цього року Міжнародний день захисту дітей пройшов дуже насичено. Святковий виступ «Українці ми малі, хочем миру на землі…» підготували вихованці групи «Ластівка». Під керівництвом вихователів Галини Пітри і Світлани Русин та музичного керівника Жанетти Лапіцької малята прославляли в піснях закарпатський край та неньку-Україну, співали пісні про літо, дружбу, танцювали, декламували патріотичні віршики та дивували дорослих своїми талантами. Як справжні актори, вони щиро виконували таночки і зовсім не зважали, що в музичному залі присутні незнайомі їм люди. Хлопчики та дівчата тішилися, що мають кому показати свої здібності.

 

зображення_viber_2022-06-03_18-23-28-816

 

На наше свято завітала маленька свалявчанка Катеринка Срібна, подарувавши музичні композиції «Квітуча Україна» та «Ми одна сім'я», потішила всіх присутніх чудовим співом.

На захід до малюків також завітали: консул Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород, аташе із зовнішніх економічних питань пані Александра Чізмадія, консул Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород, доктор Папп Ференц, представники Каритас Святого Мартина Римсько-Католицької Церкви та пані Едіта Жабей, благодійники пані Тетяна, Вікторія Ганькович і пан Рудольф Балажинець.

Задоволені виступом гості привітали малечу з Міжнародним днем захисту дітей та зауважили, що на плечах кожного з працівників закладу лежить нелегкий і відповідальний обов’язок. Крім того, побажали всьому колективу міцного здоров'я, невичерпної енергії, родинного затишку та достойно виконувати покладені на нього обов’язки, а діткам – рости здоровими, щасливими, веселими та надалі розвивати свої здібності. Вони запевнили, що і в подальшому підтримуватимуть заклад, сприятимуть покращенню його матеріально-технічної бази тощо.

Гості презентували діткам чимало всіляких подарунків, відвідали малят у групах та ознайомилися з роботою реабілітаційного відділення, яке працює на базі нашого закладу. Сподіваємось, що позитивні емоції, які вони отримали від свята, залишаться у їхній пам'яті ще надовго.

Наприкінці урочистого заходу до всіх присутніх звернувся в.о. директора Володимир Бейреш. Він подякував маленьким артистам за чудовий виступ, колективу за щоденну турботу, тепло та материнську ласку, яку вони віддають дітям. Керівник наголосив, що це свято не лише вихованців, а й усіх тих, хто ними переймається. Вперше подібний захід відбувається в умовах суворої дійсності, яких наші діти не повинні відчути, як і діти-переселенці зі Спеціалізованого обласного будинку дитини м. Біла Церква. Сьогодні наш дитбудинок став для них другою домівкою. Ми раді, що змогли створити для діток належні умови перебування. Володимир Михайлович побажав хлопчикам і дівчаткам, які в

зображення_viber_2022-06-03_18-23-28-946

иховуються в дитячому будинку, мирного неба, зростати здоровими, слухняними, люблячими і якнайшвидше знайти свої родини.

Крім того, пан Володимир наголосив і на досягненнях закладу. Цьогоріч було укладено необхідні договори з НСЗУ щодо надання реабілітаційних послуг діткам, які того потребують. Також зазначив, що завдяки благодійникам у нелегкий для країни час придбано сучасне обладнання та відремонтовано реабілітаційне і паліативне відділення.

Упродовж тижня в закладі було проведено ще один тематичний захід «Найбільше щастя – діти» приурочений Міжнародному дню захисту дітей  за участі вихованців білоцерківського дитбудинку, музичної керівниці Наталії Хмельницької, вчительки-логопедині Ірини Цимбалюк та виховательки Тетяни Юківської. Неймовірно щирі й відкриті хлопчики та дівчатка торкнулися душі кожного присутнього в залі  своїм виконанням пісень, таночків і декламуванням художніх творів. 

Також у цей день діток порадували своєю грою на фортепіано, скрипці та гітарі учні Свалявської школи мистецтв: Антоніна Кондор 1 кл., Назар Пітра, Мирослав Коржос, Святослав Славець, Василь Бурч, Даніель Процович, Анна Попович, Катерина Купец, Марія Довганич, Антоніна Кондор 7 кл. на чолі з викладачами: Тетяною Перчак, Оленою Процович, Романом Перчаком, Дариною Цендрою, Христиною Головнич та концертмейстерами: Наталією Русин, Мирославою Мигович, Любов’ю Полянич.

Вихованці та колектив КНП «Обласний будинок дитини» ЗОР висловлюють щиру подяку людям, які розділили з ними радість урочистої події, подарували любов, гарний настрій, тепло та надію і залишили часточку свого серця. 

Бажаємо всім благополуччя, Божого благословення, успіхів у добрих справах, мирного та сонячного неба над головою, щоб у Ваших душах ніколи не згасав вогонь надії і добра.

Антоніна ГОНЧАРУК,

старший вихователь КНП «ОБД» ЗОР