ЩОБ ДІТИ РОСЛИ ЗДОРОВИМИ

«Так не буває на світі, щоб були загублені діти…», – співається у мультфільмі про мамонтеня, яке шукає свою маму. На жаль, у реальному житті загублених, а точніше, сиріт та позбавлених батьківського піклування дітей ще багато. Більшість дітей, починаючи з моменту народження, від яких відмовилися мами, чи старшенькі, яких треба рятувати від батьків-алкоголіків, наркоманів потрапляють у державні дитячі заклади, де ними турботливо опікуються, роблять усе можливе, аби діти росли здоровими, щасливими. Діти – наше майбутнє. Але перш за все вони – наше теперішнє. Наше в цю хвилину.

Здорова дитина – це гармонійно розвинена особистість, яка повністю реалізується в навколишньому світі. Та напружена ситуація в суспільстві згубно позначається на всіх нас, і особливо на дітях. Ми стикаємося з жорстокістю дорослих до дітей, навіть з боку батьків. Нетерпимість, агресивні прояви, негативні зразки побудови стосунків між людьми – це те тло, на якому формується соціально-моральний розвиток нинішніх дітей. І ми дорослі ще недостатньо робимо над тим, щоб уберегти підростаюче покоління від культу жорстокості, розпусти, морального розтління, що вільно проникає у дитяче середовище. А щоб виховати дітей здоровими, щасливими, нам дорослим треба не допустити розгортання подібного в майбутньому, цілеспрямовано захищати, зберігати і зміцнювати здоров’я хлопчиків і дівчаток, всіляко плекати розуміння необхідності дбати про них.

Спонукати малят пізнавати світ і серцем і розумом, жити за законами добра і любові, поважати все, що нас оточує, – головні постулати до яких закликали видатні українські педагоги. Ось чому колектив обласного Будинку дитини, що в Сваляві, у своїй повсякденній роботі прагне гармонізувати взаємини дитячого Я і світу у якому виховується малюк, максимально сприяти розвитку здоров’я та індивідуальних можливостей, закладених у дітях.

Наші малята протягом кожного дня під час навчально-виховних та оздоровчих заходів реалізують свої потреби та набувають нових знань і вмінь. Отримуючи задоволення від власної обізнаної діяльності, вони прагнуть порадувати інших.

Медичний та педагогічний колективи Будинку дитини, під керівництвом головного лікаря Володимира Михайловича Бейреша, завжди працюють у здруженому тендемі і прагнуть, щоб кожен наш вихованець щохвилини відчував душевний комфорт і рівновагу, любов і турботу від оточуючих.

Одним із провідних завдань є – виховувати дитину, як індивідуальну особистість, яка може  не лише керуватися вказівками й заборонами дорослих, а й сама здатна визначитися, що робити в різних, найнесподіваніших ситуаціях і в складнощах життєвих обставин.

Основні напрямки роботи в Будинку дитини спрямовані на зниження захворюваності дітей раннього віку. В закладі широко впроваджуються добре розроблені заходи щодо профілактики захворювань, збереження та зміцнення здоров’я малюків. Під час оздоровчого періоду з дітьми проводяться загартовуючі процедури: купання в басейні, гідротерапія, сонячні та повітряні ванни. А також пісочна терапія, арттерапія, сміхотерапія, казкотерапія, музикотерапія, які сприяють максимальному зниженню тривожності, різноманітних страхів, агресивності, полегшують адаптацію в дитячому колективі. Доброю традицією є проведення днів здоров’я «Веселі старти», «Сонце, повітря і вода – наші друзі», де хлопчики й дівчатка демонструють свою силу, спритність та витривалість.

У комплексі з оздоровчими заходами проводяться фізіотерапевтичні процедури: парафінотерапія, фітотерапія, аромотерапія…

 

22_530x683


33_962x683


Своєчасну допомогу вихованцям надає медична сестра фізіотерапевтичного кабінету Тетяна Василівна Цанько. Завжди ввічлива, усміхнена і доброзичлива, вона ще з дитячих літ мріяла про професію медичної сестри. Після закінчення Голубинської восьмирічної школи вступила в Міжгірське медичне училище, яке успішно закінчила в 1980 році. За направленням прийшла працювати в Будинок дитини, де плідно трудиться по сьогоднішній день. Завдяки належній матеріально-технічній базі, оснащенню кабінету, тут створені оптимальні умови для успішного виконання комплексу фізіотерапевтичних процедур. Тетяна Василівна завжди чуйно ставиться до хворих діточок. За час її роботи чимало хлопчиків і дівчаток пройшли через її турботливі й лагідні руки. Медичній сестрі завжди вдається відчутно поліпшувати здоров’я маленьких пацієнтів. І для неї найвищою подякою за щоденну сумлінну працю є щирі, радісні посмішки малечі, їхнє бажання ще раз повернутися до кабінету фізіотерапії.

Підростаючі, здорові діти уміють радіти життю і  дарувати радість іншим, уміють бути щасливими. Це і є той самий життєвий успіх нашого колективу, до якого прагне кожен. І він вимірюється не кількістю зароблених грошей і не займаною посадою, а саме здатністю почуватися щасливим, отримувати задоволення від виконуваної тобою роботи й досягнутої мети. Здоров’я, щастя дітей залежить і від нас – працівників обласного Будинку дитини.

Напередодні свята медичного працівника щиро бажаю усьому колективу обласного Будинку дитини, усім педіатрам краю міцного здоров’я, родинного благополуччя, безхмарного неба над головою та довгих років життя. Нехай сторицею повертається до Вас добро, яке Ви щедро даруєте дітям щодня.

Антоніна ГОНЧАРУК,

 

старший вихователь обласного Будинку дитини