СВЯТО МАЛЕНЬКИХ ГРОМАДЯН

 Щороку 1 червня ми відзначаємо свято маленьких громадян нашої країни – Міжнародний день захисту дітей. У цей день неодмінно згадують про малечу, про те, як їй живеться, чи затишно почувається у сьогоднішньому світі. День захисту дітей – прекрасне свято радості та надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань, прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свій рідний край – нашу Україну.

Цього дня кожен дорослий має задуматися над особистою відповідальністю перед дітьми, яким потрібна особлива увага й турбота і кого доля обділила батьківським теплом та материнською ласкою. Саме тому це свято й тих, хто завжди поруч із дітьми, хто піклується про них і допомагає твердо стати на ноги. Серед них і працівники обласного Будинку дитини, які вже багато років разом із вихованцями відзначають це свято.

     Наш заклад став рідною домівкою багатьом вихованцям – діткам, які через ті чи інші обставини залишилися без батьківського піклування. Цього року малюки зі Свалявського Будинку дитини старанно готувалися до свята – вчили віршики, пісеньки, таночки, з нетерпінням чекаючи на гостей. І не лише через подарунки, а тому, що у їхньому житті це – небуденна подія. Їм до вподоби увага дорослих, радісно, якщо є кому показати свої досягнення. Адже серед них є справді обдаровані й талановиті малюки.

1

 Цьогорічне святкування розпочалося заздалегідь і продовжувалося кілька днів. До вихованців нашого закладу завітало чимало гостей – відомих і просто хороших людей, які переймаються проблемами закладу і долею діток. Одним із перших до малят завітав отець Кирил із Києва. Його супроводжували відомий український співак EL Кравчук та переможець третього сезону «Х-фактор» Дмитро Сисоєв. Отець Кирило звернувся до працівників та вихованців Будинку дитини із теплими і щирими словами, зазначивши, що кожного разу, коли він відвідує наш заклад, відчуває благоприємну домашню атмосферу і спокій. Він подякував усім за копітку працю і побажав діткам Божого благословення та ангела-охоронця на все життя.

3

Присутніх привітав і EL Кравчук, побачивши в дітках одну велику люблячу сім’ю. Він зазначив, що всі вони – рідня, адже, на відміну від нього, мають багато братиків і сестричок. Його вразили щирість, веселість малят та любов один до одного. Співак виконав пісню «Дивлюсь я на небо», причарувавши своїм співом і дорослих, і малечу.

4

Цього дня дітки та працівники мали змогу познайомитися і з Дмитром Сисоєвим, який проспівав їм чудову пісню та порадував грою на фортепіано. Насичений враженнями день закінчився приємними подарунками для малят.

Але на цьому свято не закінчилося. 1 червня до Будинку дитини на святкову програму за участі вихованців групи «Ластівка» завітало ще чимало гостей. Серед них – головний позаштатний педіатр Управління охорони здоров’я Михайло Васильович Радь. Він зазначив, що 1 червня – це не лише галасливі та веселі святкування дітвори, але й постійне нагадування суспільству про необхідність дотримання прав дитини як необхідної умови для формування гуманного суспільства. На превеликий жаль, не всім дітям поталанило мати щасливе і безтурботне дитинство. Тому нам, дорослим, потрібно зігрівати своїм теплом і увагою тих, чиє життя не схоже на казку.

Не забуває про малят і керівництво району та області. Привітати зі святом малят приїхали голова Свалявської районної державної адміністрації Георгій Петрович Уліганинець та заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Михайло Михайлович Попович.

5

Гостями Будинку дитини стали і наші давні друзі – студенти Свалявського технічного коледжу на чолі із заступником директора із навчально-виховної роботи Вірою Василівною Перестою та працівником коледжу Олександром Хвастою. Гості привезли діткам чимало подарунків, відвідали святкову програму та приємно провели час у ігрових кімнатах.

Цього дня в гості до діток завітали і благодійники з міста Ужгорода Ольга Найпауер із друзями, яких малята вже добре знають. Вони подарували діткам невід’ємний атрибут наступних свят – фотоапарат, взяли участь у святкуванні, залившись під неабияким враженням від дитячих емоцій та посмішок.

6

7

Святковий виступ не залишив байдужим жодного із присутніх. Малята продемонстрували всі свої таланти – співали, танцювали, декламували, запускали повітряні кульки, як символ миру, добра і надії. Відомо, що найкраща подяка – це визнання твоєї праці. Зі словами вдячності до колективу закладу звернувся головний лікар Будинку дитини Володимир Михайлович Бейреш, подякував усім за нелегку щоденну працю, професіоналізм добросовісне відношення до своєї роботи та за тепло, подароване малюкам.

8


9

 Пам’ятаймо, що немає більшого щастя, аніж посмішка щасливої дитини. Тому дорослі повинні зробити все, аби дитячі мрії стали дійсністю. Зрештою, для цього всі ми живемо та працюємо. Саме від нас залежить, яким буде становлення маленької людини та як складеться її доля. Бажаємо нашим маленьким громадянам щасливого дитинства, розуміння з боку дорослих та сяючих посмішок!

Головний лікар та колектив Будинку дитини  висловлює подяку усім гостям та благодійникам, небайдужим до долі дітей, зокрема, Українській православній церкві Мукачевської єпархії, Свято-Троїцької церкві (м.Ужгород), отцю Кирилу (м.Київ), Холмківському селищному голові Т.Ю.Вачиля, директору Холмківської ЗОШ 1-3 ступенів Е.Е.Комоні, колективу Минайської початкової школи, головному лікарю В.В.Суботовському та адміністрації санаторію «Кришталеве джерело» (с.Солочин), адміністрації готелю «Рейкарц-Карпати», начальнику  Свалявської  МДПІ  Г.Д.Лендєл, благодійникам Ользі Найпавер (м. Ужгород), Ользі Наумовій (м. Київ), колективу Свалявського технічного коледжу, салону «Крістіна».

    Бажаємо всім міцного здоров’я, всіляких гараздів, сподіваємося на подальшу співпрацю, взаєморозуміння та підтримку.

 

Антоніна ГОНЧАРУК,

старший вихователь Будинку дитини.