Реабілітаційне відділення обласного Будинку дитини

 

 

Здоров’я  дитини – це запорука здорової нації, її майбутнє, найдорожчий скарб, який потрібно берегти. Та жаль, на сьогодні все менше дітей народжуються здоровими або багато з них втрачають здоров’я в ранньому віці. Саме для того, щоб швидко повернути дитину до нормального стану потрібна якісна реабілітація. Раніше на це питання звертали значно менше уваги, адже важливо було врятувати передусім життя дитини, яка перебувала в критичному стані. Сьогодні ситуація змінилася на краще.

 

Зміни відбулися і на Свалявщині. У лютому 2013 року на базі Свалявського обласного Будинку дитини розпочало свою роботу відділення медико-соціальної реабілітації для дітей-сиріт, дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, та дітей із малозабезпечених сімей Закарпатської області віком від 6 до 18-ти місяців.

 

Урочисте представлення відділення відбулося 9 квітня цього року. У ньому взяли участь: головний лікар обласного Будинку дитини Володимир Михайлович Бейреш, заступник начальника Управління охорони здоров’я Тетяна Василівна Міцьо, головний лікар обласної дитячої лікарні Єлизавета Іванівна Біров, головний позаштатний педіатр Управління охорони здоров’я ЗОДА Михайло Васильович Радь, районні педіатри області та працівники обласного Будинку дитини.

DSC02637

 

 За народними традиціями з хлібом-сіллю гостей привітно зустріли господарі Будинку дитини. Маленькі вихованці підготували невеличкий цікавий виступ, який не залишив байдужим жодного гостя. Після привітання В.М.Бейреш та Т.В.Міцьо перерізали символічну стрічку, відкривши двері маленьким пацієнтам.

DSC02641

 

 

 Відкриваючи реабілітаційне відділення, головний лікар зазначив, що це знакова подія в першу чергу для батьків, які виховують дітей з особливими потребами.  Сьогодні допомоги відділення реабілітації потребує багато дітей.  В.М.Бейреш також зауважив, що основне завдання реабілітаційного відділення – адаптувати дитину до нормального суспільного життя і працювати над тим, щоб відділення ставало кращим і зміцнювалась його матеріально-технічна база.

 DSC02652

  Із відкриттям реабілітаційного відділення усіх присутніх привітала Т.В.Міцьо, побажала всім натхнення у нелегкій щоденній праці, великого успіху і вагомих досягнень у вихованні та оздоровленні підростаючого покоління України. Вона зазначила, що діти, позбавлені батьківської турботи, отримають тут ласку і тепло, а також висококваліфіковану допомогу спеціалістів.

Завідувачем відділення призначено лікаря-педіатра Марію Олександрівну Габрук. У відділені працюватимуть висококваліфіковані спеціалісти: педіатри, невролог, психолог, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог, музичний керівник, вихователі, інструктори ЛФК, масажисти, середній та молодший медичний персонал.

IMAG0096

 Курс реабілітації проводитиметься згідно з індивідуальними програмами терміном від двох до шести місяців. Для проведення комплексної реабілітації відділення має різноманітне обладнання, кабінети гідротерапії, ЛФК, психологічної, логопедичної, дефектологічної корекції, музикотерапії та фізкабінет.

По закінченні урочистої частини на базі Будинку дитини відбулося засідання обласного товариства районних педіатрів, де було розглянуто актуальні питання сьогодення та заслухано виступи на різні теми. Із доповіддю «Перспективи функціонування на базі обласного Будинку дитини відділення реабілітації для дітей пільгових категорій» виступив головний лікар В.М.Бейреш. Він зазначив, що фактично в області створено нову організаційно-структурну модель будинку дитини з функціями центру медико-соціальної реабілітації з урахуванням індивідуальних потреб дітей і їх сімей. Також він наголосив, що рання інтегральна програма реабілітації дітей у Будинку дитини спрямована на розкриття природного потенціалу кожного вихованця, на попередження дитячої інвалідності, на покращення адаптації дитини в суспільстві, а найголовніше – на повернення або влаштування її в сім’ю.

Колектив обласного Будинку дитини висловлює щиру подяку всім, кому небайдужа доля малюків,та за допомогу у відкритті реабілітаційного відділення.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.