НАЙДОРОЖЧЕ ДЛЯ НАС – ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

 

Щороку, в третю неділю червня, в Україні відзначають День медичного працівника – найгуманнішої та надзвичайно благородної професії. Образ медика в уяві багатьох людей пов’язаний із надією і захистом. Завжди була важливою і необхідною роль медичних працівників і в обласному Будинку дитини, розташованому на околиці мальовничої Сваляви. Починаючи з 1 червня 1980 року, коли було відкрито дитячий заклад, вони роблять усе можливе, аби додавати світові хлопчиків і дівчаток краси та гармонії, несуть відповідальність за їхнє дитинство, за те, якими вони прийдуть у дорослий світ.

Першим головним лікарем нововідкритого обласного Будинку дитини, де виховувалося 45 малюків, була Ганна Іванівна Трикур. Вона багато зробила, аби вихованці не відчували себе покинутими, а Будинок дитини став рідною, теплою домівкою для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування. На сьогодні тут виховується більше ста дітей віком від народження до трьох років.

 

У дитячому закладі, очолюваному нинішнім головним лікарем Володимиром Михайловичем Бейрешом, працюють висококваліфіковані спеціалісти, справжні професіонали своєї справи, лікарі-педіатри, яких часто називають «лікарями першого контакту». Адже саме вони першими турбуються про дитину, котру привозять із пологового будинку, першими приходять на допомогу, коли діти хворіють. Серед справжніх майстрів своєї справи, подвижників, які роблять усе можливе, аби діти росли здоровими і щасливими, – заступник головного лікаря з медичної частини Марія Йосипівна Легеза, завідувач реабілітаційним відділенням Марія Олександрівна Габрук, дитячий лікар-невролог Тетяна Іванівна Цанько, лікарі-педіатри Наталія Петрівна Бауман, Марія Іванівна Рошкович, Олександр Вікторович Тарасов, Ольга Леонідівна Балицька, головна медична сестра Ганна Юріївна Галега. Людьми творчими, сповненими неспокійної вдачі, які постійно дбають, щоб малятам було тепло, затишно, є працівники кабінету лікувальної фізкультури, фізіотерапевтичного кабінету, реабілітаційного відділення, медичні сестри груп, ізоляторів та молодший медичний персонал.

Володимир Михайлович зазначає, що однієї любові до дітей замало, особливо коли йдеться про їх лікування. Саме тому в лютому 2013 року на базі обласного Будинку дитини, за сприяння головного лікаря та людей, яким небайдужа доля малечі, розпочало свою роботу відділення медико-соціальної реабілітації для дітей сиріт та дітей із сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. Сьогодні для оздоровлення і виховання діток у закладі використовують новітні медичні та педагогічні методики, комплексні реабілітаційні програми тощо. Постійно поліпшується матеріальна база, закуповується нове обладнання і потрібна кількість медикаментів.

У Будинку дитини, коли б сюди не завітав, завжди панують лагідне, душевне тепло, аура добротворення і спокою. Чинники цієї благодатної приязної атмосфери випромінює заступник головного лікаря Марія Йосипівна Легеза, яка користується в колективі заслуженою повагою і любов’ю. У 1985 році, після закінчення медичного факультету Ужгородського державного університету, вона розпочала свою роботу з посади лікаря-педіатра в селі Неліпино, де й по сьогодні почуєш про неї лише щирі та вдячні слова. З 1995 року вона продовжила свій професійний шлях в обласному Будинку дитини на посаді лікаря-педіатра, а з 2000 року стала заступником головного лікаря, очоливши медичну частину. Марія Йосипівна – чуйна, турботлива, сповнена материнської любові до вихованців, які завжди раді бачити її.

12


(Заступник головного лікаря з медичної частини Легеза Марія  Йосипівна)

13

               (Головна медична сестра Галега Ганна Юріївна)

Віддає свої професійні знання, досвід, тепло серця маленьким вихованцям і головна медична сестра Ганна Юріївна Галега. У колектив дитячого будинку, якому присвятила вже не один десяток років, вона прийшла після закінчення Міжгірського медичного училища. На її плечах лежить чимало відповідальних обов’язків: слідкує за виконанням медичними сестрами призначень лікарів, дбає про санітарію, затишок у групах, проводить заняття із підвищення кваліфікаційного рівня медичних сестер. Свою любов до професії прищепила обом синам, які стали лікарями.

Про важливу роль медичних працівників у долі вихованців обласного Будинку дитини постійно нагадує і головний лікар, який вважає, що у закладі не може бути байдужих медичних працівників, адже особливість їхньої роботи вимагає бути людиною з великим серцем і доброю душею.

У день професійного свята – Дня медичного працівника – прийміть найщиріші вітання. Хай буде прихильною до вас доля, а життя завжди дарує Вам радість. Бажаємо Вам і Вашим сім’ям міцного здоров’я, добробуту і благополуччя, радості й задоволення, а енергію хай дарує Вам наше закарпатське сонце, любов рідних, близьких та вдячність маленьких вихованців.

Антоніна ГОНЧАРУК,

старший вихователь обласного Будинку дитини



Дорогі працівники обласного Будинку дитини!

 

Мої слова глибокої пошани і вдячності я адресую Вам, людям найгуманнішої на світі професії, які докладають багато сил, знань, душевного тепла, практичного досвіду для повернення найціннішого на світі – здоров’я дітей. Честь і хвала Вашим золотим рукам, чуйним, лагідним серцям за Ваше головне покликання – приносити дітям радість одужання, відчуття щасливого дитинства.

14


Щиросердно вітаю Вас із Днем медичного працівника. Бажаю Вам, аби добро і здоров’я, яке Ви щедро даруєте нашим вихованцям, поверталося до Вас сторицею. Хай щастя, радість, людська повага разом із Божим благословенням повертаються у Ваші домівки і сім’ї. Довгих і щасливих Вам років життя, сповнених вдячності за благородну працю, яку робите в інтересах дітей, дбаєте про те, щоб кожен день був щасливим.

 

Володимир БЕЙРЕШ, головний лікар обласного Будинку дитини

м.  Свалява