Листи Святому Миколаю

Свято Миколая донині залишається одним із найрадісніших свят в Україні та за її межами. Цього святого шанують і дорослі, і малеча. У кожному куточку України цей день святкують по-різному. Наприклад, на Західній Україні встановилася традиція написання дітьми листа Святому Миколаю, в якому висловлюються їх побажання. Це свято має і виховну функцію, адже для того, щоб отримати бажані подарунки, дитина впродовж року повинна бути слухняною, робити добро і допомагати ближньому. Саме на таких традиціях виховують хлопчиків та дівчаток обласного Будинку дитини міста Сваляви.

DSC_9115

Дітки разом із дорослими старанно готуються до приходу Чудотворця: прикрашають оселю, пишуть листи, роблять аплікації, малюють малюнки, готують святковий виступ, аби показати, як вони люблять Миколая Чудотворця, які вони слухняні й талановиті.

Цього року у святковий день хлопчики та дівчатка з самого рання виглядали довгоочікуваного гостя, щоб не тільки отримати подарунки, а й подарувати Миколаю щось незвичайне.Вихованці групи «Сонечко», у супроводі музичного керівника Жанни Лапіцької та вихователів Марії Бендас, Оксани Куруц, Марини Ковбень і Валерії Бондаренко, зустріли гостей в українському вбранні неперевершеними танцями, піснями, декламуванням чудових віршів, у яких прославляли Святого, а також захоплюючими театральними постановками та розвагами. Дівчатка і хлопчики змагалися між собою у веселих забавах, де кожен із них хотів бути спритнішим та винахідливішим. Та, зрештою, перемогли дружба і добро.

DSC_9132


DSC_9158

Запаливши свічечку біля ікони Миколая Чудотворця, діти щиро висловлювали Святому свої прохання та побажання, зокрема завітати до всіх діток України з миром та дарунками.

У залі, як завжди, не було вільного місця. Гості із задоволенням спостерігали за насиченою святковою програмою. Їх неймовірно вразило побачене дійство. Було цікаво спостерігати, як маленькі артисти, наповнюючи зал яскравими посмішками та дзвінкими голосами, відмінно виконували кожен свою роль.

Надзвичайно емоційним виявився представлений дітлахами таночок дружби «Наше коло – то сім'я», під час виконання якого кожен гість мав можливість стати до кола дитячої сім'ї. Адже насправді на святі були присутні лише ті, хто щиро переймається не тільки сьогоденням цих діток, а й їхнім майбутнім. Добре, коли в такий непростий час вони, наслідуючи вчинки Святого Миколая, роблять добро, приносять свою щиру любов і допомогу тим, хто найбільше цього потребує.

Свято завершувала вже традиційна улюблена дитяча колядка «Ой, хто, хто Миколая любить», яку малеча виконувала разом із захопленими гостями. Всі діти отримали від Миколая подаруночки – саме ті, які просили у своїх листах.

Після святкового концерту всі присутні подякували юним артистам за створення теплої та дружньої атмосфери, побажавши їм міцного здоров'я, мирного неба над головою, радісного дитинства та веселих свят.

Із найщирішими привітаннями до малят, колективу і присутніх гостей звернувся головний лікар Будинку дитини Володимир Бейреш. Він подякував персоналу закладу за плідну і творчу працю, за любов і турботу, якою вони огортають дітей-сиріт, і висловив щиру вдячність благодійникам, завдяки яким вдалося здійснити дитячі мрії.

DSC_9205

Серед гостей приємно було побачити: заступника голови, керівника апарату Закарпатської ОДА Олександра Петіка, заступника директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Тетяну Міцьо, начальника відділення Укргазбанку Зоряну Нейметі, представників фіскальної служби м. Сваляви Ганну Лендєл та Мирослава Князя, студентів і викладачів Свалявського технічного коледжу, пані Едіту Жабей та представників римо-католицької церкви, студентів медичного коледжу «Монада» м. Ужгород, представників Ужгородської гімназії та Зігфріда Нагеле з Австрії.

DSC_9239

Крім того, напередодні свята Будинок дитини вже традиційно наповнився різноманітними подарунками від благодійників, які завжди переймаються долею наших діток. Серед них: Мукачівський гуманітарно-педагогічний коледж, А.Ряшкова з м. Мукачеве, Богодар та Андрій Маханці з міста Тячів та їх колеги з австрійської фірми «Мохаіо ГМБХ», а також Еріка Мурза, санаторій «Сонячний» смт. Поляна, Василь Якоб із с. Іза, депутат Свалявської районної ради Микола Сацик, Балан Анатолій і Надія з м. Мукачеве, дистрибюторська компанія «Домінік» смт. Кольчино Мукачівського району, ТОВ «Голден Фрутс», сім'я Ремез з м. Мукачеве, представники Православної церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Свалява, класний керівник Ж.Каменчук та учні 6-Б класу Стройненської ЗОШ І-ІІ ступенів, благодійний фонд «Елеос-Закарпаття»,  Мукачівський аграрний коледж, молодіжне православне братство Святої великомучениці Варвари, керуючий Закарпатською Єпархією єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій, Мноян Гога з м. Мукачеве, міжнародний благодійний фонд «Крапля добра» та салон «Крістіна».

PC190231

Адміністрація, колектив та вихованці обласного Будинку дитини висловлюють щиру подяку всім, хто долучився до доброї справи і став помічником Святого Миколая.

Від усієї душі хочемо побажати всім щасливих новорічно-різдвяних свят, які й надалі надихатимуть на благі справи і милосердя. Нехай добро єднає нас у цей нелегкий час заради щасливого майбутнього наших діток та України, а Святий Миколай, який славиться своєю добротою і готовністю допомогти кожному, не обходить наші домівки і супроводжує нас весь наступний рік. Миру всім і добра.

АНТОНІНА ГОНЧАРУК,

старший вихователь

 

обласного Будинку дитини